Rahat İngilizce Eğitim Seti


10 Ocak 2011 Pazartesi

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) Nedir

Affiliate Marketing kavramı nedir? internetten nasıl ciddi anlamda para kazanılır? Affiliate marketing (satış ortaklığı) ile blogunuzdan ya da internet sitenizdan nasıl para kazanılır? tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız.
Affiliate marketing kavramının Türkçedeki karşılığı olarak satış ortaklığı, ya da komisyon ortaklığı kavramlarını kullanabiliriz. En basit şekliyle affiliate marketing; başkasına ait bir ürün ya da hizmeti, kendi sitenizde ya da blogunuzda tanıtarak (online) internetten para kazanma sistemidir. Bir başka ifadeyle, başkalarının ürünlerini tanıtarak, gerçekleşen satışlardan para kazanmaktır.

Bu tarz ürün tanıtımının birçok şekli vardır. Ancak en çok kullanılan affiliate marketing yöntemi, size özel oluşturulmuş bir bağlantıya tıklayan insanların, yönlendirildikleri siteden satın alacakları üründen komisyon kazanmaktır.

Komisyonlar genellikle bir satış tutarının yüzdesi ya da her satış için sabit bir tutar olabilir. Her satış başına kazanılacak komisyon oranları, söz konusu ürün ya da hizmetin çeşidine göre değişebilir. Örneğin dijital ürünlerin komisyon oranları (genellikle %50 olur) fiziksel ürünlere gör çok daha yüksektir.

Bunun sebebi olarak, fiziksel ürünlerde sabit maliyetlere ilaveten, değişir maliyetlerin de yüksek oluşunu söyleyebiliriz. Gerçekleşen satışlar genellikle size özel bir bağlantı ya da reklamın içine yerleştirilen ve sadece size ait olan bir kod (çoğunlukla cookies) ile takip edilir.
  • Ürün sahipleri, ürünlerinin reklamını yapmak için genellikle affiliate marketing tercih ederler. Çünkü sadece satış gerçekleştiğinde ödeme yapmaları gerekeceğini bilirler. Aksi takdirde normal yoldan internet, radyo ya da televizyon reklamı verildiğinde, satış olmasa bile reklam giderlerine katlanmak gerekecektir.
  • Yayıncılar, genellikle affiliate marketing tercih ederler. Çünkü yayın yaptıkları alanla (niche) ilgili bir ürün bulurlarsa, normalde sitelerine aldıkları tıklama başına reklam gelirlerinden çok daha fazla para kazanabilirler.
affiliate-marketing-nedir
Affiliate Marketing Neden Bloglarda İyi Çalışır
Affiliate marketing sadece bloglardan para kazanma yolu değildir. Ancak blog yazarlığının affiliate marketingde karlı olabilmesinin birkaç sebebi vardır. Muhtemelen, affiliate marketing işlerinin en iyi bloglarda çalışmasının en büyük sebeplerinden biri, blog yazarı ile okuyucu arasında güvene dayalı bir ilişki olmasıdır. Bir blogun okuyucuları genellikle blog yazarının tavsiyelerini dikkate alırlar. Elbette, yanlış ürünlerle yapılan affiliate marketing bu ilişkiyi olumsuz yönde de etkileyebilir.

Affiliate Marketing – Kolay Para?
Affiliate marketing, aşırı karlı karlı bir iş olabilir. Ancak bunun kolay para anlamına gelmediğini bilmek çok önemlidir. Bu işi yapmaya uğraşan pek çok insan aşağıdakiler gibi sayısız faktörlerle başa çıkmak zorundadır.

- Trafik (yüksek ziyaretçi trafiği çok faydalı olacaktır.)
- Yayın yaptığınız alanla ilgili ürün bulmak
- Kaliteli ürün bulmak
- Okuyucularınızla aranızda güven inşa etmek
- Satın alma modunda okuyucuya sahip olmak
- Satış yapmak için iyi yazıyor olmak (ve daha fazlası)

Affiliate marketing ile birlikte gelen bazı riskler de bulunmaktadır. Örneğin, kalitesiz ürünleri sürekli olarak satmaya çalışmak okuyucularınızı kaybetmenize, şöhretinizi ve markanızı zedelemenize sebep olabilir.

Günümüzde özellikle Amerika ve Avrupada affiliate marketing ile uğraşarak, günde 3-4 saat çalışarak geçimini sağlayan insanların sayısı bir hayli yüksektir. Türkiyede affiliate marketing yeni anlaşılmaya başlamıştır ve bu işi öğrenip kendi küçük işini kurmak isteyenlerin sayısı giderek artmaktadır.

Bu yazımızda affiliate marketing (satış ortaklığı) konusunda sizlerde bir farkındalık oluşturmak istedik. İnternetten para kazanmak istiyorum diyenler için bir giriş yapmış olduk. İlerleyen günlerde, sitemizde daha ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar aşağıda tavsiye ettiğimiz sitelere bakabilirler.


0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Coupons