Rahat İngilizce Eğitim Seti


11 Nisan 2010 Pazar

Rss Nedir Rss Adresleri Ne İşe Yarar

Bana en çok sorulan sorulardan biri de Rss nedir, Ne işe yarar, Nasıl kullanılır? Sorusudur. Bu yazımızda işte bu soruların cevaplarını açıklamaya çalışacağız. Brillant Ideas sitemizdeki en son yazılardan anında haberdar olmak ister misiniz? Sitemize abone olup en son güncellemelerden haberdar olmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan en çok kullanılanı sitemizin rss feed adresini kullanmaktır. Peki ama nedir RSS?

RSS Nedir?

RSS, dünyadaki internet kullanıcılarının beğendikleri sitelerindeki yeni yazıları takip etmek için kullandıkları bir teknolojidir. Daha önceleri, siteleri takip etmek için, web tarayıcısında siteyi sık kullanılanlara ekleyip düzenli olarak girip bir yenilik var mı diye bakmak gerekiyordu.

Sık Kullanılanlara Eklemedeki Problemler

- Bir web sörfçüsü olarak yapacak çok iş gerektirmesi
- Tek seferde pek çok web sitesini takip etmekte yaşanan karmaşa
- Bir sık kullanılanı kontrol etmeyi unuttuğunuzda yeni bilgiyi kaçırmak
- Çok sık güncellenmemesine rağmen aynı bilgileri tekrar tekrar görmek zorunda kalmak

RSS Her Şeyi Değiştirir

Takip ettiğiniz web sitesine yeni bir içerik eklendiğinde bunu size söylemesini isteseniz nasıl olurdu? İşte RSS, bunu sizin için yapar. Rss akışları, ilgilendiğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz bilgileri takip ettiğiniz sitelerde yayınlandığı anda size bildirerek size zaman kazandıran bir teknolojidir.

RSS’in açılımı Really Simple Syndication kelimeleridir. Pekçok insan bunu, abone olunabilen haber akışları olaran tanımlar. Buradaki abonelik kavramı tıpkı bir dergi ya da gazete aboneliğinde, yeni sayıların her ay posta kutunuza gelmesi gibidir. Takip ettiğiniz web sitesindeki yeni yazılar anlık olarak elinizin altına hemen gelmiş olur.

RSS Nasıl Kullanılır?

Bir RSS okuyucu bulmak. Takip ettiğiniz sitelerden Rss yoluyla bilgi almak için ilk yapmanız gereken bir Rss okuyucu edinmektir. Bunun için size, benim de kullanmakta olduğum Google Reader hizmetini tavsiye ediyorum. Google Reader, tıpkı maillerde olduğu gibi, okunmamış yazıları koyu işaretleyerek işinizi kolaylaştırmaktadır. Yazı başlıklarına tıkladığınızda, yeni gelişmelerden haberdar olarak onları Google Reader içerisinde okuyabilirsiniz.

Google Reader kullanmayı öğrenmenin en iyi yolu, birkaç abonelik ekleyip onu kullanmaya başlamaktır. Google Reader gerçekten çok faydalı ve kulanışlı bir araçtır.
Abone Olmak İçin Birkaç Abonelik Bulmak: Bir sienin Rss akışını bulmanın iki yolu vardır:
1. Site üzerinde
2. Tarayıcınızda

Site Üzerinde Abonelik Adresi Bulmak

Takip ettiğiniz favori sitelerinizin üzerinde küçük butonlar olabilir. Küçük turuncu butonlar ya da RSS, XML, ATOM isimli bağlantılar olabilir. Aşağıdaki resimde bunlardan bazı örnekler bulabilirsiniz. Bu küçük düğmelere tıkladığınızda, direk olarak Rss feed adresine ya da nasıl abone olacağınızı gösteren basit adımlara ulaşabilirsiniz. Söz konusu Rss adresini kopyalayıp, Google Reader’da abonelik ekle bölümüne yapıştırarak siteyi takip edebilirsiniz.
rss-butonlari

Tarayıcıda Abonelik Adresi Bulmak

Pek çok internet tarayıcısı, Rss abonelik adresi bulmanıza yarayan özelliklere sahiptir. Görüntülediğiniz sitedeki abonelik bağlantısını bulmak için, adres çubuğunun sağ tarafında ya da araç çubuğunda aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir buton görürsünüz. Bu butona tıkladığınızda abone olmak için rss akışlarının görüntülendiğini göreceksiniz. Bu sayfada iken adres çubuğundaki adresi kopyala yapıştır yöntemiyle Google Reader aboneliklerinize ekleyebilirsiniz.
rss-nedir
Bazı sitelerin Rss abonelik seçeneklerinin yanı sıra e-mail abonelik seçenekleri de bulunmaktadır. Böylece, takip ettiğiniz sitedeki yenilikler, Rss okuyucunuz yerine direk olarak e-mail hesabınıza gelecektir. Buraya tıklayarak brillan ideas sitemizin e-mail abonesi olabilirsiniz. İstediğiniz zaman aboneliği sonlandırabilirsiniz ve e-mail adresiniz kimse ile paylaşılmaz.

Şimdi aşağıdaki, Rss kullanımını çok güzel anlatan videoyu izleyebilirsiniz. Bu yazımızda Rss nedir, nasıl kullanılır sorunusun cevabını açıklamış olduk. İlerleyen zamanlarda sitemizde, Rss teknolojisini Seo çalışmalarında nasıl kullanacağımızı ve internetten para kazanmak için nasıl kullanacağımızı anlatacağız. Bu yazılarımızı yayınladığımızda anında haberdar olmak için sitemizin rss adresini (http://feeds.feedburner.com/BrillantIdeas) Google Reader hesabınıza eklemeyi unutmayın. :)

0 yorum:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Coupons